Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Nóżki kurczaka z koperkiem, miodem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, pieczone nóżki z kurczaka, których zapach podczas pieczenia unosi się po całym domu i przyprawia o burczenie w brzuchu :)

Nóżki kurczaka z koperkiem, miodem i czosnkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nóżki kurczaka z koperkiem, miodem i czosnkiem

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego koperku

 

Sposób przygotowania:

Nóżki kurczaka z koperkiem, miodem i czosnkiem

Przygotowanie mięsa:

Nóżki kurczaka z koperkiem, miodem i czosnkiem
Nóżki kurczaka dokładnie natarte marynatą

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Składniki marynaty wymieszać w misce, wrzucić nóżki i dokładnie natrzeć.

Marynowanie mięsa:

Nóżki kurczaka z koperkiem, miodem i czosnkiem
Nóżki kurczaka w marynacie z koperkiem i czosnkiem

Wrzucić drobno posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Natrzeć nóżki. Odłożyć na minimum 15 minut do lodówki, a najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

Pieczenie mięsa:

Nóżki kurczaka z koperkiem, miodem i czosnkiem
Nóżki kurczaka wyłożone na blachę w trakcie pieczenia

Ćwiartki wyłożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.