Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Nugat mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna słodka przekąska - najlepiej smakuje w święta.

Nugat mojej mamy

Składniki:

Nugat mojej mamy

 

  • 25dkg masła
  • 25dkg orzechów łuskanych
  • 25dkg cukru kryształ
  • 6 żółtek
  • 2 wafle
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Nugat mojej mamy
Stolnicę wysmarować dość grubo masłem, wysypać na nie orzechy. 12dkg ukru upalić na karmel i polać orzechy na stolnicy, gdy karmel wystygnie, pokroić nożem. Pozostałe składniki zagotować powoli dodawać po 1 żółtku dokładnie mieszając aby się nie przypaliło. Gdy osiągnie złoty kolor zdjąć z ognia, wsypać orzechy i wymieszać. Dość ciepłą masę wyłożyć między wafle. Docisnąć ciężką książką i wystudzić.