Sposób przygotowania:
Nuggetsy z kurczaka z sosem- Pierś z kurczaka pokroić na kawałki o wielkości ok 2x3 cm (albo jak lubisz). Obtoczyć w 2 łyżkach mąki, następnie wlać do tego roztrzepane jajko, wymieszać dokładnie i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Panierka: Płatki kukurydziane pokruszyć w rękach (można użyć do tego moździerza). Dodać 4 łyżki mąki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać panierkę.
- Sos: Majonez i śmietanę przełożyć do miseczki, dosypać 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać i wstawić na przynajmniej 20 minut do lodówki.
- Kawałki kurczaka obtaczać w panierce i smażyć na dobrze rozgrzanym głębokim oleju lub frytkownicy (temperatura ok 160-170 stopni). Olej musi być dobrze rozgrzany, jest to bardzo ważne, z tego względu, że gdy wrzucimy nuggetsy na niewystarczająco gorący olej, wsiąknie on w potrawę, a chodzi nam o to aby w środku kurczak był dobrze ścięty a na zewnątrz zarumieniony. Temperaturę oleju można poznać po jego konsystencji, ale łatwiej jest włożyć do oleju drewnianą łyżkę, jeżeli odrazu intensywnie zaczną się pokazywać w okół niej bąbelki to temperatura jest odpowiednia.
- Nuggetsy można podawać same z sosem, ryżem, frytkami, a także jako dodatek do potraw lub przekąskę. Ja podaje je z ryżem i duszoną marchewką.
- Porcja dla 2 osób.
- Smacznego!