Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Nutella bananowa, czyli krem czekoladowy z bananów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To taka zdrowa słodkość, która doskonale sprawdzi się też do posmarowania naleśników, bułki, czy lekkiego pieczyw oraz jako dodatek do przeróżnych deserów.

Nutella bananowa, czyli krem czekoladowy z bananów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nutella bananowa, czyli krem czekoladowy z bananów

 

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao (u mnie surowe)
  • sok z cytryny/limonki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Nutella bananowa, czyli krem czekoladowy z bananów

Banany:

Nutella bananowa, czyli krem czekoladowy z bananów
Najlepiej użyć bananów, które są dojrzałe.

Obrane banany przełamać na mniejsze kawałki i wraz z cukrem umieścić na suchej patelni lub w niewielkim garnuszku.

Całość poddusić na małym ogniu do miękkości.

Banany lekko ostudzić i przełożyć do miseczki.

Krem:

Nutella bananowa, czyli krem czekoladowy z bananów
Krem powinien mieć jednolitą konsystencję.

Do bananów dodać kakao i opcjonalnie odrobinę soku z cytryny lub limonki.

Całość zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową Nutellę krem przechowywać w lodówce.