sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Nutella dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejna odsłona zdrowszej wersji czekoladowego kremu na bazie dyni. Mój syn z zadowoleniem stwierdził, że smakuje jak prawdziwa nutella.

Nutella dyniowa

Składniki:

Nutella dyniowa

Składniki

  • 1 kg pure z dyni pieczonej
  • 250 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 4-5 łyżek czubatych kakao
  • 150 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Nutella dyniowa
Pure z dyni( najlepiej z pieczonej) gotujemy z cukrem zwykłym i waniliowym.

Po około 20 minutach dodajemy kakao, mleko skondensowane. Składniki dokładnie mieszamy.

Czekoladę łamiemy na kawałki i dokładamy po 15 minutach. (W przypadku gorzkiej wystarczy dodać 100 g.)

Kiedy masa zgęstnieje, przekładamy ją do słoików.

Nutellę dyniową pasteryzujemy przez 15 minut w 80 stopniach.