sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Złocista nutella z dyni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Pyszna złocista nutella o smaku białej czekolady to moja propozycja na małe, kulinarne oszustwo.

Złocista nutella z dyni

Składniki:

Złocista nutella z dyni

Składniki

  • 1 kg dyni ( bez miąższu i skórki)
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Złocista nutella z dyni
Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 przez około 15 minut. Miękką miksujemy na gładkie pure. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i wanilią. Gotujemy przez około 20 minut.

Dodajemy mleko skondensowane i połamaną białą czekoladę. Gotujemy do momentu uzyskania dość gęstej masy. Gorącą przekładamy do słoików.

Pasteryzujemy w 90 stopniach przez 15 minut.