migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kiszona rzodkiewka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W tym roku miałam wysyp rzodkiewki więc była pierwsza próba z kiszeniem. W smaku całkiem smaczna, smak rzodkiewki jest delikatnie wyczuwalny bo czuc głównie kwaśny smak prawie jak kiszone ogórki. Szkoda tylko że podczas kiszenia traci kolor.

Kiszona rzodkiewka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiszona rzodkiewka

składniki

  • rzodkiewka

 

  • nieduże liście chrzanu, 1 gałązka kopru z nasionami, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu

zalewa

  • 1 l zimnej przefiltrowanej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Kiszona rzodkiewka
Rzodkiewkę dokładnie umyć. Odkroić końcówki i ewentualnie brzydką skórkę. Do każdego słoja na dno włożyć liść chrzanu. Ułożyć rzodkiewkę. Pomiędzy rzodkiewkę włożyć ząbki czosnku, korzeń chrzanu oraz gałązkę kopru. Na wierzchu rzodkiewkę przykryć drugim liściem chrzanu.

W zimnej wodzie rozpuścić sól. Zalewą zalać rzodkiewkę aby cała była zakryta zalewą. Słoiki zakręcić i odstawić do ukiszenia.

Podczas pierwszych dni fermentacji słoiki mogą ciec więc najlepiej postawić je na jakims ręczniku lub podstawce.
Kiszona rzodkiewka
Rzodkiewkę dokładnie umyć. Odkroić końcówki i ewentualnie brzydką skórkę.
Kiszona rzodkiewka
Obrać chrzan i czosnek. Liście chrzanu dokładnie umyć.
Kiszona rzodkiewka
W zimnej wodzie rozpuścić sól. Zalewą zalać rzodkiewkę aby cała była zakryta zalewą.