Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,O-Bunio,, na ciepło :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Fascynacji japońskim Obento ciąg dalszy. Obiecałam sobie skomponowanie posiłków stylizowanych na Obento ale o polskich smakach .

,,O-Bunio,, na ciepło :

Składniki:

,,O-Bunio,, na ciepło :

 

  • 4 łyżki ryżu ugotowanego na bulionie z kurkumą
  • 1 jajko
  • 2 cienkie białe kiełbaski ( parzone )
  • 1 pomidorek koktajlowy
  • 2 plasterki ogórka
  • kilka listków sałaty
  • kilka winogron
  • kilka ,,nitek ` szczypiorku
  • kawałeczek papryki

 

Sposób przygotowania:

,,O-Bunio,, na ciepło :
Ugotować jajko na twardo , obrać .Kiełbaski przeciąć na 3 kawałki każdą i ponacinać w ,, ośmiorniczki " .W małym garnuszku nastawić wodę i do wrzącej wrzucić kiełbaski - trzymać na gazie aż się ,, rozwiną " w ośmiorniczki. Osobno wrzącą wodą zalać 4 długie ,, nitki " szczypiorku i blanszować je . Do tej samej wody włożyć jajko by się ogrzało.
Na patelni podgrzać ryż podlewając go łyżką wody i ogrzewając tak by woda odparowała .
Z gorącego ryżu lepić kulki , owijać szczypiorem a na wierzchu układać drobno pokrojony szczypiorek.
Osobno ułożyć przekrojone na pół ciepłe jajko na twardo , ciepłe ,, ośmiorniczki " z białej kiełbasy i warzywa .
Cały problem polega na odpowiednim zgraniu wszystkiego w czasie wtedy idzie to migiem . Na początku trzeba przygotować warzywa wycinając je ozdobnie .Robić gdy ma się już ugotowany ryż na inny posiłek ( ja użyłam wczorajszego z obiadu ) .
Powiedziała bym , że to propozycja bardziej na chłodniejsze śniadanie lub kolację .