SUPERPRZEPIS

Obiadowe muffinki z ciecierzycy

  • 2
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 136
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Obiadowe muffinki z ciecierzycy Więcej zdjęć (3)

Nazwałam je obiadowe, ale sprawdzą się o każdej porze. Pysznie będzie również na kolację. Będą również dobrą przystawką na imprezie.

Składniki:

Obiadowe muffinki z ciecierzycy

 

  • 245 g ciecierzycy z puszki
  • 20 g mozzarelli tartej
  • 25 g fety półtłustej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • Sól, pieprz cytrynowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Sposób przygotowania:

Obiadowe muffinki z ciecierzycy

ETAP 1:

Obiadowe muffinki z ciecierzycy
do zmiksowanej cieicerzycy dodać sery i natkę

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, zmiksować blenderem. W razie konieczności, aby ułatwić miksowanie dodać 2-3 łyżki wody. Dodać tartą mozzarellę.

Ser feta rozetrzeć lub zetrzeć na tarce i dodać do pozostałych składników. Natkę drobniutko posiekać.

ETAP 2:

Obiadowe muffinki z ciecierzycy
masę wymieszać z jajkiem i przyprawami do smaku

Jajko również dodać do miski, całość wymieszać. Do silikonowych foremek na muffinki włożyć po łyżce masy.

ETAP 3:

Obiadowe muffinki z ciecierzycy
na środek każdej muffinki wbić pomidorka i nałożyć resztę ciasta

W środek masy dodać po małym pomidorku koktajlowym i nałożyć kolejną łyżkę ciasta.

Na wierzchu ułożyć po dwa plastry pomidorka.

Piec w 180 st około 30 minut. Przed podaniem wyjąć z foremek. Smacznego!