BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kurczak tikka masala

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Zrobiłam tego kurczak bo bardzo mi zasmakował u znajomej, był smaczny, trochę ostry ale taki ma być, więc postanowiłam sama zrobić i wyszedł pyszny.

Kurczak tikka masala Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak tikka masala

 

 

  • Składniki na sos;
  • Pomidory - pasta pomidorowa 1 puszka 400 ml,
  • olej kokosowy 1 łyżka,
  • czosnek 2 duże ząbki,
  • imbir świeżo starty 1 łyżeczka,
  • kurkuma 1 łyżeczka,
  • garam masala 1 łyżka,
  • sól do smaku,
  • śmietana 100 ml,
  • Natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Kurczak tikka masala
Jogurt wymieszać z wszystkimi przyprawami. Pokrojonego w dużą kostkę kurczaka włożyć do miski z pokrywką zalać marynatą wymieszać, pozostawić na 2 - 3 godziny w lodówce. 

Następnie podsmażamy kurczaka na oleju wymieszanym z masłem aż uzyska lekko złoty kolor. 


Na łyżce masła podsmażamy krótko czosnek z imbirem, maksymalnie 2 minuty zalewamy pomidorami dodajemy sól i przyprawy gotując około 5 -6 minut. Gdyby sos był za gesty dodajemy nieco wody.


Następnie dodajemy śmietanę i do sosu wkładamy kurczaka pozwalając mu nabrać aromatu na małym ogniu przez około 10 minut. 


Podawać z ugotowanym ryżem ,posypane posiekaną pietruszką zielona.  

Kurczak tikka masala.
Kurczak sie gotuje dochodzi do zakończenia gotowania i smażenia.