Sposób przygotowania:
Tostowe krokiety z selerem i szynkąETAP 1:
Selera obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem i chwilę smażyć, aż seler nieco zmięknie.
Podlać odrobiną wody i dusić, aż będzie miękki, a woda całkowicie odparuje.
Do gorącego dodać jogurt i przyprawić solą oraz pieprzem. Wystudzić.
ETAP 2:
Każdą kromkę chleba obkroić ze skórki i za pomocą wałka cienko rozwałkować.
Rozsmarować niewielką ilość jogurtu, położyć plasterek szynki.
ETAP 3:
Na szynce położyć łyżkę duszonego selera. Zawinąć całość w rulonik, zabezpieczając koniec wykałaczką. Obtaczać w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rumiano.
Czosnek rozetrzeć dokładnie razem z solą i połączyć z jogurtem naturalnym. Taki sos podawać z ciepłymi krokietami. Smacznego :)
BozenaMatuszczyk
monikaT83
Mniam1