SUPERPRZEPIS

Muffinkowe rabatki

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Muffinkowe rabatki Więcej zdjęć (5)

Na mojej wiosenne grządce pojawiły się pierwsze warzywa: sałata, rzodkiewka, zielony groszek, marchewka, pietruszka pomidory, ogórki i cukinia.

Składniki:

Muffinkowe rabatki

 

  • Składniki na 18 muffinek:
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 300g mąki,
  • 130g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
  • 100g białej czekolady,

 

  • KREM:
  • 2 łyżki mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • aromat pomarańczowy,
  • posypka czekoladowa,
  • czekoladowe płatki,
  • 200g marcepanu,
  • cukier puder,
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Muffinkowe rabatki
Szpinak rozmrażamy. Ja użyłam świeżego szpinaku, który najpierw umyłam, oczyściłam z twardych łodyg i chwilkę podsmażyłam na patelni (bez tłuszczu), żeby zwiądł, a następnie zamroziłam. Odważyłam 450g, rozmroziłam, odcisnęłam dobrze z wody i drobno posiekałam. Ale można użyć gotowego mrożonego szpinaku. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Rozmrożony szpinak miksujemy z olejem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy razem aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian mąkę i masę szpinakową. Na końcu wmiksowujemy czekoladę.

Ciasto rozkładamy do formy wypełnionej papilotkami. Pieczemy 1 18 stopniach około 20-25 minut - do suchego patyczka.

Z masy marcepanowej lepimy kolorowe warzywa. Użyłam do tego celu barwników w proszku. Aby marcepan się nie kleił należy stopniowo dodawać cukru pudru. Jeśli dodamy go za dużo to należy wówczas dodać kroplę wody lub soku.

Jeśli muffinki urosną za duże to ścinamy im czubki.

Do miski wkładamy mascarpone, cukier puder i kilka kropel aromatu, ucieramy aż do powstania kremowej konsystencji. Jedną z muffinek drobno kruszymy. Na każdej muffince rozsmarowujemy porcję kremu. Na krem wykładamy troszkę pokruszonego ciasta (tak, aby imitował trawę) oraz posypkę czekoladową (która ma imitować grunt). Na gotowych muffinkach układamy marcepanowe warzywa. Smacznego :)
Muffinkowe rabatki
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy razem aż do uzyskania puszystej masy.
Muffinkowe rabatki
Następnie dodajemy na przemian mąkę i masę szpinakową. Na końcu wmiksowujemy czekoladę.
Muffinkowe rabatki
Do miski wkładamy mascarpone, cukier puder i kilka kropel aromatu, ucieramy aż do powstania kremowej konsystencji.
Muffinkowe rabatki
Jedną z muffinek drobno kruszymy. Na każdej muffince rozsmarowujemy porcję kremu.