Sposób przygotowania:
Muffinkowe rabatki
Szpinak rozmrażamy. Ja użyłam świeżego szpinaku, który najpierw umyłam, oczyściłam z twardych łodyg i chwilkę podsmażyłam na patelni (bez tłuszczu), żeby zwiądł, a następnie zamroziłam. Odważyłam 450g, rozmroziłam, odcisnęłam dobrze z wody i drobno posiekałam. Ale można użyć gotowego mrożonego szpinaku. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Rozmrożony szpinak miksujemy z olejem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy razem aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian mąkę i masę szpinakową. Na końcu wmiksowujemy czekoladę.
Ciasto rozkładamy do formy wypełnionej papilotkami. Pieczemy 1 18 stopniach około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Z masy marcepanowej lepimy kolorowe warzywa. Użyłam do tego celu barwników w proszku. Aby marcepan się nie kleił należy stopniowo dodawać cukru pudru. Jeśli dodamy go za dużo to należy wówczas dodać kroplę wody lub soku.
Jeśli muffinki urosną za duże to ścinamy im czubki.
Do miski wkładamy mascarpone, cukier puder i kilka kropel aromatu, ucieramy aż do powstania kremowej konsystencji. Jedną z muffinek drobno kruszymy. Na każdej muffince rozsmarowujemy porcję kremu. Na krem wykładamy troszkę pokruszonego ciasta (tak, aby imitował trawę) oraz posypkę czekoladową (która ma imitować grunt). Na gotowych muffinkach układamy marcepanowe warzywa. Smacznego :)
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Rozmrożony szpinak miksujemy z olejem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy razem aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian mąkę i masę szpinakową. Na końcu wmiksowujemy czekoladę.
Ciasto rozkładamy do formy wypełnionej papilotkami. Pieczemy 1 18 stopniach około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Z masy marcepanowej lepimy kolorowe warzywa. Użyłam do tego celu barwników w proszku. Aby marcepan się nie kleił należy stopniowo dodawać cukru pudru. Jeśli dodamy go za dużo to należy wówczas dodać kroplę wody lub soku.
Jeśli muffinki urosną za duże to ścinamy im czubki.
Do miski wkładamy mascarpone, cukier puder i kilka kropel aromatu, ucieramy aż do powstania kremowej konsystencji. Jedną z muffinek drobno kruszymy. Na każdej muffince rozsmarowujemy porcję kremu. Na krem wykładamy troszkę pokruszonego ciasta (tak, aby imitował trawę) oraz posypkę czekoladową (która ma imitować grunt). Na gotowych muffinkach układamy marcepanowe warzywa. Smacznego :)
Mniam1
kołczu
Kniejson