Sposób przygotowania:
Puszyste muffinki z brukselką i warzywami
Brukselkę -nie rozmrażać!wrzucić na osolony wrzątek i blanszować około5 minutOdcedzić na sicie ,pokroić na połówki lub na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać,posiekać drobno,czosnek przecisnąć przez praskę poddusić na łyżce masła na patelni, dodać pokrojoną brukselkę i marchewkę gotowaną również pokrojoną oraz osączony z zalewy groszek,doprawić do smaku czubricą solą i pieprzem.Wymieszać.Jajka ubić mikserem na puszystą masę ze śmietanką ,dodać kaszę mannę i delikatnie wymieszać doprawić do smaku bazylią oraz gałką . Ceramiczne kokilki około 7-8 sztuk (zależnie od wielkości)wysmarować masłem i posypać bułką tartą wyłożyć na dno warzywa i zalać masą jajeczną. Nagrzać piekarnik do 180*c. Kokilki wstawić do większego naczynia żaroodpornego z gorącą wodą tak aby kokilki były do połowy zanurzone i piec 20 minut aż masa całkowicie się zetnie.Podawać na ciepło przybrane listkami świeżej bazylii. Polecam!