Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Odwrócone ciasto z ananasem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Odkąd zobaczyłam to ciasto na jednym z blogów zapragnęłam je przygotować i oto efekt

Odwrócone ciasto z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odwrócone ciasto z ananasem

 

  • ananas z puszki kilka plastrów (w zależności od wielkości tortownicy),
  • masło 80g,
  • cukier 50g,
  • mąka 100g,
  • soda ¼ łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • sok z puszki ananasa 5 łyżek,
  • 2 jajka,
  • kandyzowane wiśnie 100g

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto dobrze jest zrobić w mniejszej tortownicy, ja użyłam tej o średnicy 23 cm. Dno tortownicy smarujemy masłem i oprószamy cukrem. Następnie wykładamy plastry ananasa, a w wolne miejsca wkładamy wiśnie. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy miękkie masło oraz jajka i sok z ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy na około pół godziny do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po upieczeniu czekamy chwilkę i odpinamy obręcz tortownicy. Następnie odwracamy je na drugą stronę i gotowe ;) Życzę smacznego :)
Odwrócone ciasto z ananasem
Dno tortownicy smarujemy masłem i oprószamy cukrem. Następnie wykładamy plastry ananasa, a w wolne miejsca wkładamy wiśnie.
Odwrócone ciasto z ananasem
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę mieszamy ze sobą.
Odwrócone ciasto z ananasem
Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto wlewamy do formy i wyrównujemy.

Tagi:

jajko jajka