Sposób przygotowania:
Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto dobrze jest zrobić w mniejszej tortownicy, ja użyłam tej o średnicy 23 cm. Dno tortownicy smarujemy masłem i oprószamy cukrem. Następnie wykładamy plastry ananasa, a w wolne miejsca wkładamy wiśnie. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy miękkie masło oraz jajka i sok z ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy na około pół godziny do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po upieczeniu czekamy chwilkę i odpinamy obręcz tortownicy. Następnie odwracamy je na drugą stronę i gotowe ;) Życzę smacznego :)
Koper
Robiłam identyczne jakiś czas temu i polecam :)
Cukiereczek13
Odkąd zobaczyłam je na jednym z blogów kulinarnych - musiałam je zrobić, naprawdę jest pyszne, takie słodkie.