zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ognista potrawka z makaronem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Dzisiejszy pomysł na obiad to ognista potrawka z kurczaka i warzyw w sojowym sosie. Wszystko doprawione na ostro.

Ognista potrawka z makaronem

Składniki:

Ognista potrawka z makaronem

 

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółtka
  • 1 duża cebula
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szk sosu chili słodko pikantnego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • sól do smaku
  • 400 g makaronu kolorowego wstążki
  • 5 l wody do ugotowania makaronu
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ognista potrawka z makaronem
Umyte podudzia obrać ze skóry, wytrybować i pokroić w kostkę. 3 łyżki oleju z pomidorów wlać na patelnię, rozgrzać go i wrzucić mięso. Podsmażać je od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i również pokroić w sporą kostkę. Wszystko chwilę smażyć a gdy papryka lekko zmięknie dorzucić pokrojone pomidory odsączone z oliwy. Na koniec dodać wszystkie przyprawy i sos chili oraz pietruszkę i dusić około 5-7 minut. Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odcedzić. Na talerz nakładać makaron i potrawkę.