jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ognista tortilla dla Smoka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Orientalne, ostre smaki w tradycyjnej hiszpańskiej tortilli - to danie w sam raz dla Smoka, który co rusz zieje ogniem :)

Ognista tortilla dla Smoka

Składniki:

Ognista tortilla dla Smoka

 

  • 5 jaj
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 papryczki peperoni
  • 1 niewielka cebula
  • 2 łyżki sosu Sambal Oelek TaoTao
  • 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • 100 g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • kawałek świeżego imbiru
  • kawałek trawki cytrynowej
  • sól, pieprz kolorowy, chili do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ognista tortilla dla Smoka
Przygotuj makaron ryżowy wg. wskazań Rozkłóć jaja, dodaj pokrojone drobniutko warzywa (łodygi selera, obraną cebulę, 1 peperoni bez pestek), mąkę kukurydzianą, sos Sambal Oelek , sos sojowy TaoTao. Masę jajeczną dopraw solą i pieprzem, chili (tak ostro, jak lubisz), dodaj posiekany drobno imbir i trawkę cytrynową. Na dużą patelnię posmarowaną olejem wylej masę, na górze ułóż warstwę odcedzonego makaronu, który zatopi się lekko w masie. Kiedy masa zetnie się do połowy połóż na górę talerz ,przewróć ostrożnie tortillę po czym zsuń ją, aby usmażyć drugą stronę. Upieczoną na rumiano tortillę ułóż na talerzu, udekoruj listkami selera naciowego i papryczką peperoni. Największa sztuka, to przewrócenie tortilli, kiedy Smok jest głodny i czeka by ją pożreć!

Tagi:

makaron sosy