Sposób przygotowania:
Ogniste jajka.
Jajka po ugotowaniu,przelać zimną wodą,obrać ze skorupek,przekroić na wpół na wzdłuż i wyjąć z nich żółtka,które rozetrzeć na tarce lub przetrzeć przez sitko pałką drewnianą.Pierś drobiową opłukać,osuszyć,pokroić lub lepiej przepuścić przez maszynkę do mięsa.Czuszkę i por opłukać i przekroić,z czuszki usunąć nasiona i ogonek,posiekać drobno,a białą część pora pokroić w talarki i obsmażyć wraz z mięsem na patelni z olejem,dodać pod koniec posiekaną czuszkę lub doprawić tabasco i solą,wymieszać.Osączyć z tłuszczu farsz,połączyć z żółtkami.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Łódeczki z białek nadziewać farszem,oprószyć startym serem i układać na półmisku z wytłoczkami do jajek.Przybrać gałązki natki zielonej.