marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ogniste jajka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka ugotować,przelać wodą,obrać,przekroić,wyjąć żółtka.Mięso zmielić,przesmażyć z porem,doprawić.Nadziewać jajka.Podawać.

Ogniste jajka.

Składniki:

Ogniste jajka.

 

  • 10 jaj,
  • 1 średnia pierś indycza lub kurza,
  • 25 dag.sera żółtego,np.edamski,cheddar,
  • 1 czuszka lub kilka kropel tabasco czerwonego,
  • niecały por(dona część),
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • gałązki natki zielonej.

Sposób przygotowania:

Ogniste jajka.
Jajka po ugotowaniu,przelać zimną wodą,obrać ze skorupek,przekroić na wpół na wzdłuż i wyjąć z nich żółtka,które rozetrzeć na tarce lub przetrzeć przez sitko pałką drewnianą.Pierś drobiową opłukać,osuszyć,pokroić lub lepiej przepuścić przez maszynkę do mięsa.Czuszkę i por opłukać i przekroić,z czuszki usunąć nasiona i ogonek,posiekać drobno,a białą część pora pokroić w talarki i obsmażyć wraz z mięsem na patelni z olejem,dodać pod koniec posiekaną czuszkę lub doprawić tabasco i solą,wymieszać.Osączyć z tłuszczu farsz,połączyć z żółtkami.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Łódeczki z białek nadziewać farszem,oprószyć startym serem i układać na półmisku z wytłoczkami do jajek.Przybrać gałązki natki zielonej.