tysia874

tysia874

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

ogóreczki pikantne z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogóreczki są bardzo ostre, dobrze pasują do dań z grilla

ogóreczki pikantne z chili

Składniki:

ogóreczki pikantne z chili

 

  • 2 kilogramy malutkich ogóreczków (takich dwucentymetrowych)
  • sól
  • główka czosnku
  • olej
  • 0,5 l octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżeczka chilii

Sposób przygotowania:

ogóreczki pikantne z chili
ogóreczki dobrze wypłukac i osączyc z wody, wrzucic do miski i dodac 5 łyżek soli, czosnek drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszac i odstawic na kilka godzin. wkładac do słoików. 0,5 litra octu zagotowac z 0,5 kg cukru i 1 łyżeczką chilii (chyba że ktoś woli ostrzejsze). zalac ogóreczki zalewą i pasteryzowac 5 -10 minut w zależności odwielkości słoików.