Sposób przygotowania:
Ogórek kiszony w sloikach
Ogórki i listki dokładnie płuczemy. Do czystych i wyparzonych słoikow wkładamy w/w listki, czosnek, chrzan, koper (zaleznie od wielkości – pół lub całą gałązkę). Dopełniamy słoik ogórkami - możliwie dosyć ciasno. Przygotowujemy zalewę: odmierzoną ilość wody zagotowujemy, dosypujemy sól w odpowiedniej ilości, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Zalewę wlewamy gorącą do słoikow tak by ogórki były przykryte. Po zalaniu słoiki natychmiast szczelnie zakrecamy i na chwilę obracamy do góry dnem. Po czym słoiki odstawić w normalnej pozycji do ciepłego miejsca na parę tygodni. Po tym czasie słoiki przenieść można do chłodnego miejsca. Ja ich nie pasteryzuję, ale nawet po roku są jak świeżo ukiszone i nieporównywalnie smaczne.