Marino2709

Marino2709

Kucharz
[Przepisów: 5]

Ogórek kiszony w sloikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki te nawet po roku są jak świeżo ukiszone i nieporównywalnie smaczne.

Ogórek kiszony w sloikach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórek kiszony w sloikach

 

  • 10 kg świeżych małych ogórkow
  • 1-2 wiązki kopru wraz z koszyczkami nasiennymi

 

  • na każdy słoik (wielkości ok. 1litra.):
  • 2 grubo pokrajane ząbki czosnku
  • łyżka grubo posiekanego chrzanu
  • 1 listek dębowy, 1 listek wiśniowy lub porzeczkowy

 

  • zalewa:
  • na każdy litr wody 2 plaskie łyżki niejodowanej soli

 

Sposób przygotowania:

Ogórek kiszony w sloikach
Ogórki i listki dokładnie płuczemy. Do czystych i wyparzonych słoikow wkładamy w/w listki, czosnek, chrzan, koper (zaleznie od wielkości – pół lub całą gałązkę). Dopełniamy słoik ogórkami - możliwie dosyć ciasno. Przygotowujemy zalewę: odmierzoną ilość wody zagotowujemy, dosypujemy sól w odpowiedniej ilości, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Zalewę wlewamy gorącą do słoikow tak by ogórki były przykryte. Po zalaniu słoiki natychmiast szczelnie zakrecamy i na chwilę obracamy do góry dnem. Po czym słoiki odstawić w normalnej pozycji do ciepłego miejsca na parę tygodni. Po tym czasie słoiki przenieść można do chłodnego miejsca. Ja ich nie pasteryzuję, ale nawet po roku są jak świeżo ukiszone i nieporównywalnie smaczne.
Ogórek kiszony w sloikach
Jak ktos ma większą rodzinę to może pokusić się na większe słoiki