Sposób przygotowania:
Ogórki duszone w śmietanie
Ogórki myję, obieram ze skórki i wydrążam całą środkową część z nasionami. Kroję w dużą kostkę, lekko solę i odstawiam na ½ godziny.
Po tym czasie odciskam ogórki ze zbędnego płynu.
W rondelku rozpuszczam masło. Wrzucam do niego ogórki i wlewam bulion. Dusze je około 10 minut na małym ogniu.
Śmietanę mieszam z żółtkiem i powoli wlewam do ogórków. Duszę kolejne 10 minut.
Zestawiam z ognia i dopiero wtedy dodaje sól i pieprz do smaku oraz koperek, mieszam. Podaję.
Po tym czasie odciskam ogórki ze zbędnego płynu.
W rondelku rozpuszczam masło. Wrzucam do niego ogórki i wlewam bulion. Dusze je około 10 minut na małym ogniu.
Śmietanę mieszam z żółtkiem i powoli wlewam do ogórków. Duszę kolejne 10 minut.
Zestawiam z ognia i dopiero wtedy dodaje sól i pieprz do smaku oraz koperek, mieszam. Podaję.
agabi22