mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ogórki duszone w śmietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zaskakują swą prostotą i niebywałym smakiem :) Duszone ogórki podajemy do kotletów z ziemniakami.

Ogórki duszone w śmietanie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki duszone w śmietanie

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki duszone w śmietanie
Ogórki myję, obieram ze skórki i wydrążam całą środkową część z nasionami. Kroję w dużą kostkę, lekko solę i odstawiam na ½ godziny.
Po tym czasie odciskam ogórki ze zbędnego płynu.
W rondelku rozpuszczam masło. Wrzucam do niego ogórki i wlewam bulion. Dusze je około 10 minut na małym ogniu.
Śmietanę mieszam z żółtkiem i powoli wlewam do ogórków. Duszę kolejne 10 minut.
Zestawiam z ognia i dopiero wtedy dodaje sól i pieprz do smaku oraz koperek, mieszam. Podaję.
Ogórki duszone w śmietanie
Ogórki wydrążone kroję w dużą kostkę, lekko solę i odstawiam na pół godziny
Ogórki duszone w śmietanie
Wrzucam ogórki do buliony z masłem i duszę je około 10 minut

Tagi:

ogórki