Sposób przygotowania:
Ogórki kanapkowe z kurkumąEtap 1

Należy przygotować 6 słoików i przykrywek. Słoiki i pokrywki umyć, wyparzyć . Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry.
Etap 2

Ułożyć ciasno w słoikach.
Etap 3

Wodę z cukrem i przyprawami zagotować. Dolać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
Etap 4

Przecedzić zlewę i gorącym płynem zalać ogórki.
Etap 5

Zakręcić słoiki, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików i przykryć pokrywką. Zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut. Ogórki po pasteryzacji zmienią kolor z ciemno zielonego na jasno zielony. Wyciągnąć na ściereczkę i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.