zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis od babci, sprawdzony i wykorzystywany co rok:)

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone

 

  • na litr wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej
  • ponadto chrzan,
  • czosnek,
  • koper,
  • liście wiśni i czarnej porzeczki
  • i ogórki gruntowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone
Ogórki umyć, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Przygotować litrowe słoiki, do każdego włożyć kawałek chrzanu, 2 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku , po liściu z wiśni i porzeczki oraz koper. Powkładać ogórki, i zalać ciepłą osoloną wodą. Zakręcić i trzymać w ciepłym miejscu około tygodnia. Po tym czasie można konsumować. Ogórki przeznaczone do przechowywania, pasteryzuję, ale tylko doprowadzam do wrzenia aby przerwać proces kiszenia. Tak przygotowane ogórki przechowują się bardzo długo( jeśli ich wcześniej nie zjemy)

Tagi:

ogórki