superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 356]

Ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki kiszone to nieodzowny składnik domowych sałatek, albo pyszna przekąska imprezowa. Tak zwana zagryzka.

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone

 

  • ogórki gruntowe
  • sól ( 1 łyżka na litr wody)
  • koper
  • chrzan ( liście lub korzeń)
  • liście czarnej porzeczki ( 3 szt. na słoik)
  • gorąca, przegotowana woda

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone
Ogórki myjemy. Do słoików wkładamy koper i chrzan. Układamy ogórki. Na  górę dajemy liście porzeczki. W litrze gorącej wody mieszamy sól i tak przygotowaną wodą zalewamy ogórki. Szczelnie zakręcamy. Odstawiamy na ściereczce do ostygnięcia i zostawiamy tak na kilka dni do ukiszenia ,dopiero wtedy przenosimy w chłodne miejsce np.do piwniczki.

Można też dodać czosnek,około 3-4 ząbki na słoik.