Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone na zimę
Ogórki namaczamy w misce z zimną wodą, myjemy.
Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku.
Czosnek i chrzan obieramy, do każdego słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, koper i po łyżeczce gorczycy, układamy umyte ogórki.
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, mieszamy, gorącą zalewą zalewamy poukładane ogórki, zakręcamy. Słoiki ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do stygnięcia.
Pierwszy tydzień ogórki trzymamy w temperaturze pokojowej, później wynosimy w chłodne miejsce.
Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku.
Czosnek i chrzan obieramy, do każdego słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, koper i po łyżeczce gorczycy, układamy umyte ogórki.
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, mieszamy, gorącą zalewą zalewamy poukładane ogórki, zakręcamy. Słoiki ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do stygnięcia.
Pierwszy tydzień ogórki trzymamy w temperaturze pokojowej, później wynosimy w chłodne miejsce.