gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Przecier ogórkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany przecier ogórkowy, zimą wykorzystuje do zupy ogórkowej. Polecam, zimą jest jak znalazł.

Przecier ogórkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przecier ogórkowy

 

Sposób przygotowania:

Przecier ogórkowy
Ogórki dokładnie myjemy. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach (ze skórą). Dodajemy czosnek potarty na tarce o drobnych oczkach, mieszamy. Posypujemy solą i przykrywamy, odstawiamy na 6 godzin.

Po tym czasie przekładamy do słoików i dociskamy by na wierzchu pojawił się sok. Na wierzchu układamy kilka ziaren gorczycy.

Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
Przecier ogórkowy
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przecier ogórkowy
Do potartych ogórków dodajemy czosnek, mieszamy.
Przecier ogórkowy
Ogórki posypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin.