Sposób przygotowania:
Ogórki kiszoneETAP 1:
Ogórki umyj i oczyść z kolców. Następnie przygotuj słoiki: jeśli używasz z zakrętką metalową dobrze jest ją wcześniej sparzyć gorącą wodą.
Na dno każdego słoika włóż kwiat kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, liść porzeczki i liść winogronu, resztę wypełnij ogórkami pamiętając aby ustawiać je ciemniejszą częścią do dołu, podobno zapobiega to ich gorzknięciu.
Zalewa
Zalewę przygotowujemy mieszając wodę z solą. Ilość dopasowujemy do ilości ogórków jakie mamy do przerobienia.
Z podanej porcji zalejemy 4 standardowe słoiki o pojemności 0,9l, natomiast jeśli używamy większych takich jak na zdjęciu to zalewy wystarcza na ok 3.
Słoiki z zalewą mocno zakręcamy i odstawiamy najpierw na kilka dni w ciepłe i ciemne miejsce, a gdy już zaczną się kisić możemy wynieść do piwnicy czy spiżarki.