ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni porzeczki i kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni porzeczki i kolendrą smakują wyśmienicie same i jako dodatek do potraw.

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni porzeczki i kolendrą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni porzeczki i kolendrą

 

  • 2 kg ogórków
  • 5 liści czarnej porzeczki
  • 5 liści wiśni
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1 i 1/2 łyżki soli najlepiej kamiennej

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni porzeczki i kolendrą
Na dno słoika układamy po 5 liści czarnej porzeczki i wiśni, jeden pokrojony ząbek czosnku, kawałek chrzanu i kilka ziarenek kolendry.

Układamy ciasno ogórki i zalewamy wodą z solą. Na górę kładziemy dość sporo kopru, tak żeby przykrył ogórki, kawałeczek chrzanu, pokrojony ząbek czosnku i pół łyżeczki kolendry.

Zakręcamy i odstawiamy do kiszenia. 
Ogórki kiszone z liśćmi wiśni porzeczki i kolendrą
Wybieramy ogórki i myjemy pod bieżącą wodą.
Ogórki kiszone z liśćmi wiśni porzeczki i kolendrą
Na dno słoików układamy liście wiśni i czarnej porzeczki.
Ogórki kiszone z liśćmi wiśni porzeczki i kolendrą
Na górę ogórków kładziemy opłukany koperek.
Ogórki kiszone z liśćmi wiśni porzeczki i kolendrą
Obieramy czosnek i kroimy w kawałki, tak samo robimy z chrzanem.