SUPERPRZEPIS

Karkówka z korniszonami

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 26
Karkówka z korniszonami

Karkówka w marynacie musztardowo korniszonowej. Postanowiłam wykorzystać korniszony domowe które bardzo fajnie pasują do tego mięsa. Uzyskamy też bardzo smaczny sos.

Składniki:

Karkówka z korniszonami

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z korniszonami

ETAP 1:

Karkówka z korniszonami
karkówka w marynacie z musztardą odstawiona na noc

Karkówkę dokładnie myję, osuszam i kroję w plastry dość grube ponieważ ona i tak się skurczy. Przekładam do naczynia, dodaję sól, pieprz, ocet winny, rozmaryn, czosnek, cebulę pokrojoną, musztardę i dokładnie mieszam.

Wstawiam na noc do lodówki żeby mięso przeszło marynatą.

Na drugi dzień przekładam do brytfanny i duszę na smalcu od czasu do czasu podlewając wodą na wolnym ogniu około godzinę aż mięso będzie miękkie.

ETAP 2:

Karkówka z korniszonami
korniszony pokrojone w paski dodane do karkówki

30 minut przed końcem dodaję pokrojone ogórki. Po usmażeniu wyjmuję mięso i ogórki, z z wywaru robię sos.

ETAP 3:

Karkówka z korniszonami
sos zrobiony z wywaru który się wytworzył po pieczeniu mięsa

W połowie szklanki wody rozrabiam mąkę, mieszam i wlewam do gotującego się wywaru. Mięso podaję z sosem i korniszonami, posypuję pieprzem kolorowym.