jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ogórki kiszone z pepperoni.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pikantne ogóreczki są świetnym dodatkiem do letnich surówek i sałatek.

Ogórki kiszone z pepperoni. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki kiszone z pepperoni.

 

  • 2 kg ogórków
  • 3-5 ostrych papryczek
  • 3-5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek z baldachami kopru
  • 10 listków czarnej porzeczki
  • kawałek chrzanu
  • woda solona w proporcji 1 łyżka niejodowanej soli na 1 litr wody

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone z pepperoni.
Ogórki oraz pozostałe składniki myjemy, czosnek obieramy z łupin. Układamy ogórki ściśle w dużym słoju lub garnku kamionkowym do kiszenia przekładając je pozostałymi składnikami. Zalewamy je ciepłą solanką, obciążamy deseczką, by ogórki nie wypływały. Po kilku dniach fermentacji ogórki ogórki są już do jedzenia. Jeśli mamy zamiar przechować je dłużej należy je pasteryzować w słoikach.
Ogórki kiszone z pepperoni.
Ogórki oraz pozostałe składniki kiszonki myjemy.
Ogórki kiszone z pepperoni.
Papryczki myjemy i odcinamy im końcówki z ogonkiem
Ogórki kiszone z pepperoni.
Czosnek obieramy z łupin, duże ząbki przekrawamy na pół.
Ogórki kiszone z pepperoni.
Układamy ogórki ściśle w dużym słoju lub garnku kamionkowym

Tagi:

ogórki