bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tradycyjne ogórki konserwowe są bardzo smaczne, możemy wykorzystać je do wielu dań, sałatek lub kanapek.

Ogórki konserwowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki konserwowe

 

 

  • marchewka

 

  • cebula

 

  • koper

 

 

 

 

 

  • 4 szklanki wody

 

  • 1 szklanka octu

 

 

  • 6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe
Ogórki namaczamy w zimnej wodzie, dokładnie myjemy. Słoiki myjemy wyparzamy, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w pióra.

Do każdego słoika wkładamy koper, 6 ziaren pieprzu, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, pół łyżeczki gorczycy, 2 ząbki czosnku, po kilka kawałków cebuli i kilka plasterków marchewki. Układamy ogórki, składniki zalewy zagotowujemy, studzimy i zalewamy ogórki poukładane w słoikach.

Pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Ogórki konserwowe
Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy, układamy ogórki.

Tagi:

ogórki