karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ogórki konserwowe na zime jako dodatek do obiadu, przydaja się również jako dodatek do wielu sałatek nie za ostre n

Ogórki konserwowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki konserwowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe
Zalewa: Wode łączymy z octem, dodajemy sól oraz cukier gotujemy do wrzenia tak przygotowaną gorącą zalewą, zalewamy przygotowane słoikach ogórki, zakręcamy, następnie pasteryzujemy ok 15 minut. Ogórki myjemy, wkładamy do słoików, w których najpierw umieszczamy koper, po jednym ząbku czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren gorczycy
Ogórki konserwowe
ogórki zalewamy zalewą zakręcamy szczelnie
Ogórki konserwowe
po pasteryzacji stawiamy je dnem do góry do ostygnięcia

Tagi:

ogórki