superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Ogórki konserwowe po kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki konserwowe po kaszubsku robi od lat moja mama i ten przepis dostałam od niej. Sama zaprawiam takie ogórki też od kilku dobrych lat i to jedne z najlepszych.

Ogórki konserwowe po kaszubsku

Składniki:

Ogórki konserwowe po kaszubsku

 

  • ogórki gruntowe
  • papryka czerwona ( 3-4 plastry na słoik)
  • gorczyca ( 1/2 łyżeczki na słoik)
  • cebula ( 2 plastry na słoik)
  • chrzan ( korzeń lub liście)
  • koper ( najlepiej kwitnący)
  • cebula biała ( 2 krążki na słoik)
  •  
  • Zalewa :
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe po kaszubsku
Ogórki myjemy i układamy w przygotowanych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wkładamy paprykę czerwoną pociętą w paseczki. dajemy około 3-4 paski na słoik. Dodajemy też 2 krążki cebuli, gorczycę, chrzan i koper.

Składniki zalewy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Przelewamy do słoików zostawiając nieco pustej przestrzeni i zakręcamy.

Pasteryzujemy około 15 minut.

Słoiki do pasteryzacji wkładamy do gotującej się już wody i dopiero od tego momentu liczymy czas.