gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1319]

Ogórki konserwowe Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane ogórki zimą dodaję jako dodatek do sałatek lub jako dodatek do obiadu zamiast surówki.

Ogórki konserwowe Gosi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki konserwowe Gosi

 

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 6 łyżek soli
  • 7 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe Gosi
Ogórki zalewamy zimną woda i dokładnie myjemy - płuczemy. W słoikach układamy ogórki. Następnie do każdego słoika dodajemy gałązkę kopru i po 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 2 kulki pieprzu i kilka ziarenek gorczycy.

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ: Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, po czym studzimy. Zimną zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na około dwie godziny. Po tym czasie pasteryzujemy około 5 minut.
Ogórki konserwowe Gosi
Do każdego poszykowanego słoika wkładamy ogórki i przyprawy.

Tagi:

ogórki