Sposób przygotowania:
Ogórki konserwoweWarzywa
Ogórki moczymy w wodzie ok godziny, a następnie myjemy i osuszamy na ścierkach. Marchewkę i cebulę kroimy w plastry. Każdy korzeń chrzanu dzielimy na 5 części.
Przygotowanie
Do wyparzonych słoiczków wrzucamy na spód kilka plastrów marchwi, cebuli oraz jeden zwinięty pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodatkowo dajemy liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego i ok 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie.
Pasteryzacja
Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do wrzenia i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. Po wyciągnięciu odwracamy do góry dnem. By ogórki nabrały odpowiedniego aromatu i były odpowiednio zakonserwowane potrzebują poleżeć minimum dwa tygodnie.