rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To jedne z moich ulubionych ogórków, które wykorzystuję nie tylko do sałatek, ale także jako zwykła przekąska i dodatek na kanapkę.

Ogórki konserwowe

Składniki:

Ogórki konserwowe

 

  • Na ok 20 litrowych słoików:

 

 

  • Zalewa:
  • 7 litrów wody
  • 1 litr octu
  • 32 łyżeczki cukru
  • 23 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe

Warzywa

Ogórki konserwowe
Ogórki moczymy, a cebulę i marchew kroimy w plastry

Ogórki moczymy w wodzie ok godziny, a następnie myjemy i osuszamy na ścierkach. Marchewkę i cebulę kroimy w plastry. Każdy korzeń chrzanu dzielimy na 5 części.

Przygotowanie

Ogórki konserwowe
Do słoików wrzucamy przygotowane składniki i układamy ogórki

Do wyparzonych słoiczków wrzucamy na spód kilka plastrów marchwi, cebuli oraz jeden zwinięty pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodatkowo dajemy liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego i ok 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie.

Pasteryzacja

Ogórki konserwowe
Do słoików nalewamy zalewę, pasteryzujemy a następnie odkładamy do góry dnem

Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do wrzenia i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. Po wyciągnięciu odwracamy do góry dnem. By ogórki nabrały odpowiedniego aromatu i były odpowiednio zakonserwowane potrzebują poleżeć minimum dwa tygodnie.


Tagi:

ogórki