Sposób przygotowania:
Ogórki konserwowe z musztardą
Zalewa:
Do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy sól, cukier oraz musztardę. Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórki:
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Do każdego słoiczka wrzucamy nieco pieprzu młotkowanego, ziele angielskie i gorczycę. Nagładamy ogórki i zalewamy wystudzoną zalewą. Zakręcamy i wstawiamy do szerokiego garnka wyłożonego ściereczką. Pasteryzujemy 7 minut od momentu zagotowania się wody. Odkładamy do góry dnem do wystudzenia.
Do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy sól, cukier oraz musztardę. Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórki:
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Do każdego słoiczka wrzucamy nieco pieprzu młotkowanego, ziele angielskie i gorczycę. Nagładamy ogórki i zalewamy wystudzoną zalewą. Zakręcamy i wstawiamy do szerokiego garnka wyłożonego ściereczką. Pasteryzujemy 7 minut od momentu zagotowania się wody. Odkładamy do góry dnem do wystudzenia.