superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Ogórki konserwowe z musztardą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedne z najsmaczniejszych ogórków. W moim domu te ogórki znikają błyskawicznie. Są lekko pikantne i słodkie.

Ogórki konserwowe z musztardą

Składniki:

Ogórki konserwowe z musztardą

 

  • ( na 4 średnie słoiki )
  • około  2,5 kg ogórków gruntowych
  • pieprz młotkowany
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  •  
  • Zalewa :
  • 1 litr wody
  • 240 ml octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżeczek musztardy meksykańskiej lub sarepskiej

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe z musztardą
Zalewa:

Do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy sól, cukier oraz musztardę. Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ogórki:

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Do każdego słoiczka wrzucamy nieco pieprzu młotkowanego, ziele angielskie i gorczycę. Nagładamy ogórki i zalewamy wystudzoną zalewą. Zakręcamy i wstawiamy do szerokiego garnka wyłożonego ściereczką. Pasteryzujemy 7 minut od momentu zagotowania się wody. Odkładamy do góry dnem do wystudzenia.