Sposób przygotowania:
Ogórki w zalewie musztardowejKrok 1
Ogórki myjemy pod bieżącą wodą ( myje gąbką małą drugą stroną to przynajmniej trochę zetrę te kujące końcówki i umyje). Obcinamy końcówki z dwóch stron i kroimy w plasterki.
Krok 2
Słoiki trzeba wyparzyć, najlepiej takie 250 ml. Wkładamy plasterki ogórka dosyć ciasno upychamy.
Krok 3
Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy ksylitol i sól. Kroimy cebule w talarki, a marchew w plasterki. Na końcu dodajemy gorczycę, ziele i listek laurowy. Po wymieszaniu dodajemy musztardę i gotujemy jakieś 15 minut.
Krok 4
Wyjmujemy z zalewy cebulkę i marchewkę i wkładamy do każdego słoiczka z ogórkami. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.