lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ogórki w zalewie musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

No to dziś mamy ogóreczki gruntowe w zalewie z musztardą. Końcowy efekt wygląda bardzo ciekawie, a smak też jest fajny.

Ogórki w zalewie musztardowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki :

  • litr wody
  • ocet 10% 1 szklanka
  • ksylitol 1 szklanka
  • sól 1 łyżka
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • cebula 2 szt marchew 4 szt
  • gorczyca 2 łyżki
  • ziele angielskie 4 szt
  • listek laurowy 4 szt

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie musztardowej

Krok 1

Ogórki myjemy pod bieżącą wodą ( myje gąbką małą drugą stroną to przynajmniej trochę zetrę te kujące końcówki i umyje). Obcinamy końcówki z dwóch stron i kroimy w plasterki.

Krok 2

Słoiki trzeba wyparzyć, najlepiej takie 250 ml. Wkładamy plasterki ogórka dosyć ciasno upychamy.

Krok 3

Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy ksylitol i sól. Kroimy cebule w talarki, a marchew w plasterki. Na końcu dodajemy gorczycę, ziele i listek laurowy. Po wymieszaniu dodajemy musztardę i gotujemy jakieś 15 minut.

Krok 4

Wyjmujemy z zalewy cebulkę i marchewkę i wkładamy do każdego słoiczka z ogórkami. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki myjemy pod bieżącą wodą( myje gąbką małą drugą stroną to przynajmniej trochę zetrę te kujące końcówki i umyje).Obcinamy końcówki z dwóch stron i kroimy w plasterki.
Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki trzeba wyparzyć , najlepiej takie 250 ml. Wkładamy plasterki ogórka dosyć ciasno upychamy.
Ogórki w zalewie musztardowej
Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy ksylitol i sól. Kroimy cebule w talarki, a marchew w plasterki.Na końcu dodajemy gorczycę,ziele i listek laurowy.Po wymieszaniu dodajemy musztardę i gotujemy jakieś 15 minut.
Ogórki w zalewie musztardowej
Wyjmujemy z zalewy cebulkę i marchewkę i wkładamy do każdego słoiczka z ogórkami. Zalewamy gorącą zalewą,zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.