Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ogórki z zalewie musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Trwa sezon ogórkowy,warto więc przygotować kilka słoiczków ogórków właśnie w takiej zalewie.Są pyszne,takie lekko słodkie z wyczuwalną nutką musztardy,w zimie będą pyszny dodatkiem do drugiego dania.

Ogórki z zalewie musztardowej

Składniki:

Ogórki z zalewie musztardowej

Zalewa:

  • 5 szklanek wody ( szklanka o pojemności 250 ml )
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 kopiasta szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 5 łyżek musztardy stołowej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ogórki z zalewie musztardowej
1. Składniki zalewy przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.

2. Ogórki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy cieniutko, kroimy w słupki, jeżeli ogórki maja duże pestki to je usuwamy, w małych ogórkach nie ma potrzeby usuwać pestki.

3. Ogórki układamy w słoikach, do każdego słoika wkładamy koper i pół ząbka obranego czosnku. Zalewamy ostudzoną zalewą i zakręcamy.

4. Słoiki z ogórkami gotujemy 3 minuty od zagotowania. Studzimy i przenosimy do spiżarni.

Rady: Zalewy wystarczyło mi na 7 słoików o pojemności 250-300 ml.

Tagi:

ogórki