Sposób przygotowania:
Ogórki konserwowe z papryką (korniszony)
Ogórki zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie je myjemy i osuszamy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy po kawałku obranego chrzanu, 2-3 kawałki papryki, kilka kawałeczków marchewki, 1 liść laurowy, ziele angielskie, 1 baldachim kopru, 0,5 łyżeczki gorczycy i układamy ciasno ogórki. Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Do zagotowanej wody wlewamy ocet, mieszamy i studzimy. Zalewamy zalewą ogórki i zakręcamy słoiczki. Pasteryzujemy na mokro tzn. w garnku z wodą umieszczamy czystą ściereczkę i stawiamy słoiczki, przykrywamy i pasteryzujemy 3 min licząc od zagotowania wody, Możemy też pasteryzować na sucho w piekarniku: wstawiamy słoiki z ogórkami do zimnego piekarnika, nagrzewamy go do ok. 140 st. C i pasteryzujemy ok 12 min po tym czasie wyłączamy piekarnik i stawiamy słoiki do góry dnem. Ogórki smakują najlepiej gdy postoją minimum 1 miesiąc. SMACZNEGO!