kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ogórki konserwowe z papryką (korniszony)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, chrupiące ogórki zamarynowane z papryką idealny dodatek do obiadu, robię je co roku i zawsze się udają.

Ogórki konserwowe z papryką (korniszony) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki konserwowe z papryką (korniszony)

 

 

  • zalewa:
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 12 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe z papryką (korniszony)
Ogórki zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie je myjemy i osuszamy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy po kawałku obranego chrzanu, 2-3 kawałki papryki, kilka kawałeczków marchewki, 1 liść laurowy, ziele angielskie, 1 baldachim kopru, 0,5 łyżeczki gorczycy i układamy ciasno ogórki. Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Do zagotowanej wody wlewamy ocet, mieszamy i studzimy. Zalewamy zalewą ogórki i zakręcamy słoiczki. Pasteryzujemy na mokro tzn. w garnku z wodą umieszczamy czystą ściereczkę i stawiamy słoiczki, przykrywamy i pasteryzujemy 3 min licząc od zagotowania wody, Możemy też pasteryzować na sucho w piekarniku: wstawiamy słoiki z ogórkami do zimnego piekarnika, nagrzewamy go do ok. 140 st. C i pasteryzujemy ok 12 min po tym czasie wyłączamy piekarnik i stawiamy słoiki do góry dnem. Ogórki smakują najlepiej gdy postoją minimum 1 miesiąc. SMACZNEGO! 
Ogórki konserwowe z papryką (korniszony)
W garnku gotujemy wodę z cukrem i solą, dodajemy ocet i studzimy.
Ogórki konserwowe z papryką (korniszony)
Ogórki myjemy, osuszamy i umieszczamy w słoiczkach z papryką, marchewką i przyprawami.
Ogórki konserwowe z papryką (korniszony)
Zalewamy ogórki przestudzoną zalewą i zakręcamy słoiki.
Ogórki konserwowe z papryką (korniszony)
Ogórki pasteryzujemy na mokro (w garnku z wodą) lub na sucho (w piekarniku)