Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ogórki korniszony 2010

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejna porcja przetworów na zimo. Ogórki idealne na kanapki, do roladek mięsnych i sałatek.

Ogórki korniszony 2010 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki korniszony 2010

 

  • 10 kg ogórki,
  • 1 gałązka na słoik koper,
  • 1 kawałek na słoik marchewka,
  • 1 kawałek na słoik chrzan,
  • 2 ziarenka na słoik ziele angielskie Prymat,
  • 1 sztuka na słoik liść laurowy Prymat,
  • 5 ziarenek na słoik pieprz czarny ziarnisty Prymat,
  • 2 szklanki cukier,
  • 6 łyżek płaskich sól kamienna,
  • 5 l woda,
  • 1,2 l ocet,
  • 1/2 łyżeczki na słoik gorczyca biała Prymat

Sposób przygotowania:

Ogórki korniszony 2010
Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi 18- 20 słoików o pojemności 900 ml. Ogórki dokładnie umyć i układać pionowo w słoikach. Do każdego ze słoików włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kawałek chrzanu i marchewki, następnie gałązkę kopru i 1/2 łyżeczki gorczycy. Ocet przelać do garnka wraz z wodą, dodać sól i cukier. Zalewę zagotować i przestudzić. Zalać nią słoiki, szczelnie zakręcić. Ogórki w słoikach pasteryzować przez kilka minut we wrzątku( nie można zanurzyć pokrywek! najlepiej, jeśli woda będzie sięgała 3/4 wysokości słoika). Po wyjęciu z wody słoiki odwracać do góry dnem, przestudzone odwracać i odstawiać w ciemne, chłodne miejsce. Należy uważać, żeby słoiki z ogórkami nie były zbyt długo we wrzątku, żeby ogórki nie stały się zbyt miękkie!
Ogórki korniszony 2010
Ogórki korniszony 2010
Ogórki korniszony 2010
Ogórki korniszony 2010
Ogórki korniszony 2010
Ogórki korniszony 2010

Tagi:

ogórki