Sposób przygotowania:
Ogórki korniszony 2010
Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi 18- 20 słoików o pojemności 900 ml. Ogórki dokładnie umyć i układać pionowo w słoikach. Do każdego ze słoików włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kawałek chrzanu i marchewki, następnie gałązkę kopru i 1/2 łyżeczki gorczycy. Ocet przelać do garnka wraz z wodą, dodać sól i cukier. Zalewę zagotować i przestudzić. Zalać nią słoiki, szczelnie zakręcić. Ogórki w słoikach pasteryzować przez kilka minut we wrzątku( nie można zanurzyć pokrywek! najlepiej, jeśli woda będzie sięgała 3/4 wysokości słoika). Po wyjęciu z wody słoiki odwracać do góry dnem, przestudzone odwracać i odstawiać w ciemne, chłodne miejsce. Należy uważać, żeby słoiki z ogórkami nie były zbyt długo we wrzątku, żeby ogórki nie stały się zbyt miękkie!