Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne
Ogórki dokładnie myjemy, wkładamy do szklanego słoja lub kamionkowego czy też glinianego garnka. Na wierzchu układamy gałązki kopru.
W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, zalewamy nią ogórki, tak, żeby były całkowicie przykryte wodą. Gdy woda przestygnie dodajemy czosnek.
Wszystko przykrywamy małym talerzykiem, żeby ogórki nie wypływały. Garnek zostawiamy na blacie kuchenny na 1-2 dni.
Po tym czasie ogórki będą gotowe. Im cieplej w pomieszczeniu, w którym stoją ogórki, tym szybciej zaczną się kisić.
W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, zalewamy nią ogórki, tak, żeby były całkowicie przykryte wodą. Gdy woda przestygnie dodajemy czosnek.
Wszystko przykrywamy małym talerzykiem, żeby ogórki nie wypływały. Garnek zostawiamy na blacie kuchenny na 1-2 dni.
Po tym czasie ogórki będą gotowe. Im cieplej w pomieszczeniu, w którym stoją ogórki, tym szybciej zaczną się kisić.