WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 923]

Ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki małosolne czyli ogórki gruntowe kiszone kilka dni w słoiku z dodatkiem przypraw. Idealny dodatek do letniego grilla czy zwykłego obiadu.

Ogórki małosolne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • ok. 1 kg ogórków gruntowych
  • cała łodyga kopru
  • 2-3 większe ząbki czosnku
  • łodyga chrzanu ok. 15cm długości
  • kilka liści z wiśni
  • 3 plasterki marchewki
  • ok. 1-1,5l wody
  • ok. 1-1,5 łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne

ETAP 1:

Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 1-2 godziny a następnie dokładnie umyć w zimnej wodzie. Umyte ogórki ułożyć pionowo w dużym słoju.

Pomiędzy ogórki powtykać obrany korzeń chrzanu, obrane ząbki czosnku, plasterki marchewki (surowej, obranej ze skórki) oraz gałązki kopru.

Bardziej na wierzchu ułożyć liście z wiśni. Wodę przegotować i wymieszać z solą. Lekko przestudzić i zalać nią ogórki.

Słoik zakręcić i odstawić na 4-5 dni.

Ogórki będą dobre jak woda zmętnieje.

Ogórki małosolne
Ogórki po zrobieniu wyjęte ze słoika na talerz
Ogórki małosolne
Ogórki po odstaniu kilku dni w temperaturze pokojowej
Ogórki małosolne
Ogórki po ułozeniu w słoiku i zalaniu zalewą.