SUPERPRZEPIS

Ogórki małosolne

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Ogórki małosolne Więcej zdjęć (2)

Ogórki małosolne każdy robi w inny sposób, ja polecam Wam swój przepis ogórki są bardzo smaczne i chrupiące.

Składniki:

Ogórki małosolne

 

 

  • 1 litr ciepłej wody

 

  • 1 łyżka soli kamiennej

 

 

  • liść chrzanu lub korzeń

 

 

  • cebula

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Do naczynia glinianego wkładamy gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu lub same liście, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia. Ogórki myjemy, nożem ścinamy ciemne części od ogonka, układamy w naczyniu.

Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy poukładane ogórki, tak żeby zalewa je przykryła. Odstawiamy w ciemne miejsce, po dwóch dniach mamy gotowe ogórki.
Ogórki małosolne
Do naczynia glinianego wkładamy przyprawy, ogórki i zalewamy zalewą.

Tagi:

ogórki