Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ogórki małosolne mojej babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne ogóreczki małosolne robię tak jak nauczyła mnie babcia

Ogórki małosolne mojej babci Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki małosolne mojej babci

 

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • Kawałek chrzanu
  • Gałązka kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne mojej babci
Ogórki wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, opłukać. Odciąć końce. Czosnek obrać. Koper opłukać. Chrzan przekroić na 2-4 słupki (w zależności od wielkości) Do dużego słoika (babcia zawsze robiła małosolne w kamiennej beczułce, przykrywała talerzem i przyciskała kamieniem  ja niestety nie mam takiego naczynia) włożyć gałązkę kopru, patyczki chrzanu, ząbki czosnku. Ogórki ułożyć ciasto w słoiku. Wodę zagotować. We wrzątku rozpuścić łyżkę soli i zalać ogórki. Zakręcić i odstawić na przynajmniej dobę ( ja lubię już po dobie. Najlepsze są na drugi i trzeci dzień)
Ogórki małosolne mojej babci
Ogórki wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną gąbki opłukać Odciąć końce
Ogórki małosolne mojej babci
Czosnek obrać Koper opłukać Chrzan przekroić na 2-4 słupki Do dużego słoika włożyć gałązkę kopru patyczki chrzanu ząbki czosnku Ogórki ułożyć ciasto w słoiku
Ogórki małosolne mojej babci
Wodę zagotować We wrzątku rozpuścić łyżkę soli i zalać ogórki Zakręcić i odstawić na przynajmniej dobę

Tagi:

ogórki