Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne z chrzanem
Wodę (mnie wystarczyło 1,5 litra) zagotowałam i wsypałam do niej sól, dając 1 łyżkę stołową na każdy litr wody. Ogórki dokładnie umyłam, w kamionkowej beczułce ułożyłam je pionowo, miejscem po ogonku do dołu. Dodałam kawałek obranego i umytego chrzanu, lekko zgniecione ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Zazwyczaj dodaję jeszcze liście wiśni lub czarnej porzeczki, ale tym razem nie miałam nic z tych rzeczy. Z gałązki kopru odłamałam korzonek, podzieliłam ją na krótsze odcinki i powciskałam pomiędzy ogórki. Całość zalałam lekko przestudzoną osoloną wodą. Na wierzchu ułożyłam płaski talerzyk i obciążyłam go słoikiem wypełnionym wodą. Po trzech dniach ogórki były już prawie zjedzone :)
evita0007
edytaha
Ojejku, przepraszam, nie chciałam? Hihihih ;P
evita0007
. . . nie chciałam !!! wrrrrrrrr ;D