edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ogórki małosolne z chrzanem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby małosolnych :)

Ogórki małosolne z chrzanem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki małosolne z chrzanem

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne z chrzanem
Wodę (mnie wystarczyło 1,5 litra) zagotowałam i wsypałam do niej sól, dając 1 łyżkę stołową na każdy litr wody. Ogórki dokładnie umyłam, w kamionkowej beczułce ułożyłam je pionowo, miejscem po ogonku do dołu. Dodałam kawałek obranego i umytego chrzanu, lekko zgniecione ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Zazwyczaj dodaję jeszcze liście wiśni lub czarnej porzeczki, ale tym razem nie miałam nic z tych rzeczy. Z gałązki kopru odłamałam korzonek, podzieliłam ją na krótsze odcinki i powciskałam pomiędzy ogórki. Całość zalałam lekko przestudzoną osoloną wodą. Na wierzchu ułożyłam płaski talerzyk i obciążyłam go słoikiem wypełnionym wodą. Po trzech dniach ogórki były już prawie zjedzone :)
Ogórki małosolne z chrzanem
W kamionkowej beczułce ułożyłam ogórki pionowo do dołu miejscem po ogonku.

Tagi:

ogórki