migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1286]

Ogórki po żydowsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon ogórkowy trwa. W tym roku wypróbowałam znowu coś nowego. Znalazłam przepis na ogórki po żydowsku, który mnie zaciekawił i musiałam go wypróbować bo bardzo spodobał mi się sposób krojenia ogórków.

Ogórki po żydowsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki po żydowsku

do słoika

  • ok 2,2 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • do każdego słoiczka: kilka zierenek angielskiego ziela, gorczycy i czarnego pieprzu
  • mała gałązka kopru z nasionami
  • 2 małe ząbki czosnku

zalewa

  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Ogórki po żydowsku
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Wystudzić. Do każdego słoiczka na dno włożyć po łyżce podsmażonej cebuli, gałązkę kopru, ząbek czosnku oraz po kilka ziarenek ziele, pieprzu i gorczycy. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić na plastry o grubości ok 1,5 -2 cm.

Każdy plaster naciąć na krzyż nie przecinając do końca. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Na wierzch dać po po ząbku czosnku. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić.

Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować aż ogórki zmienia kolor, ok 5 minut od zagotowania.

Zostawić w garnku do wystudzenia. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności ok 500 ml.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 
Ogórki po żydowsku
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić.
Ogórki po żydowsku
Do każdego słoiczka na dno włożyć po łyżce podsmażonej cebuli, gałązkę kopru, ząbek czosnku oraz po kilka ziarenek ziele, pieprzu i gorczycy.
Ogórki po żydowsku
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić na plastry o grubości ok 1,5 -2 cm. Każdy plaster naciąć na krzyż nie przecinając do końca.
Ogórki po żydowsku
Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Na wierzch dać po po ząbku czosnku.