Sposób przygotowania:
Ogórki po żydowsku
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Wystudzić. Do każdego słoiczka na dno włożyć po łyżce podsmażonej cebuli, gałązkę kopru, ząbek czosnku oraz po kilka ziarenek ziele, pieprzu i gorczycy. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić na plastry o grubości ok 1,5 -2 cm.
Każdy plaster naciąć na krzyż nie przecinając do końca. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Na wierzch dać po po ząbku czosnku. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić.
Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować aż ogórki zmienia kolor, ok 5 minut od zagotowania.
Zostawić w garnku do wystudzenia. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności ok 500 ml.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Każdy plaster naciąć na krzyż nie przecinając do końca. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Na wierzch dać po po ząbku czosnku. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić.
Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować aż ogórki zmienia kolor, ok 5 minut od zagotowania.
Zostawić w garnku do wystudzenia. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności ok 500 ml.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
SylaUla