bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ogórki po żydowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ogórki są bardzo smaczne i chrupiące, dodatek warzyw sprawia że ogórki mają fajny smak i aromat. Polecam.

Ogórki po żydowsku

Składniki:

Ogórki po żydowsku

 

  • 4-5 kilogramów ogórków gruntowych
  • 4 marchewki
  • 1 seler z nacią
  • 2 pietruszki z nacią
  • Cebula
  • Koper- baldachim
  • Ziele angielskie
  • Listek laurowy
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki po żydowsku
Ogórki dokładnie myjemy, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w słupki. Nać selera i pietruszki płuczemy.

Do każdego słoika wkładamy po 2 baldachimy kopru, kawałek cebuli, natkę selera i pietruszki, wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarnka ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Układamy ogórki, pomiędzy ogórki wkładamy słupki warzyw.

Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy nią ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.

Tagi:

ogórki