Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Sałatka z ogórków po szwedzku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki po szwedzku, a właściwie sałatka z ogórków, marchewki, papryki i cebuli, to pyszny dodatek np. do obiadu. Warto zamknąć je w słoiczkach i zachować na zimę.

Sałatka z ogórków po szwedzku

Składniki:

Sałatka z ogórków po szwedzku

 

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 spore cebule
  • 20 dag marchwi
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z ogórków po szwedzku

ETAP 1:

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny.
W międzyczasie wyparzamy słoiki i nakrętki, przygotowujemy pozostałe warzywa.

ETAP 2:

Sałatka z ogórków po szwedzku
Do ogórków dodajemy pokrojone marchewki, paprykę i cebulę

Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki. Obrane marchewki kroimy w plasterki lub półplasterki. Cebule kroimy w cienkie plasterki lub w piórka.

ETAP 3:

Sałatka z ogórków po szwedzku
Warzywa zalewamy zalewą z wody, cukru, octu i oleju

Przygotowujemy zalewę, łącząc wodę, olej, ocet i cukier, mieszamy. Zalewą zalewamy warzywa, dodajemy pieprz do smaku, mieszamy.

ETAP 4:

Sałatka z ogórków po szwedzku
Sałatkę przekładamy do słoików, pasteryzujemy

Sałatkę przekładamy do słoików tak, aby warzywa były dobrze zanurzone w zalewie. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Po pasteryzacji słoiki dobrze dokręcamy, stawiamy do góry dnem i studzimy. Ostudzone słoiki przechowujemy np. w piwnicy.