Sposób przygotowania:
Sałatka z ogórków po szwedzkuETAP 1:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny.
W międzyczasie wyparzamy słoiki i nakrętki, przygotowujemy pozostałe warzywa.
ETAP 2:
Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki. Obrane marchewki kroimy w plasterki lub półplasterki. Cebule kroimy w cienkie plasterki lub w piórka.
ETAP 3:
Przygotowujemy zalewę, łącząc wodę, olej, ocet i cukier, mieszamy. Zalewą zalewamy warzywa, dodajemy pieprz do smaku, mieszamy.
ETAP 4:
Sałatkę przekładamy do słoików tak, aby warzywa były dobrze zanurzone w zalewie. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Po pasteryzacji słoiki dobrze dokręcamy, stawiamy do góry dnem i studzimy. Ostudzone słoiki przechowujemy np. w piwnicy.