anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Ogórki mex do słoików.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny dodatek na wiele okazji.

Ogórki mex do słoików.

Składniki:

Ogórki mex do słoików.

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki mex do słoików.
Ogórki należy obrać ze skórki, następnie dokładnie umyć i pokroić w słupki. Tak pokrojone ogórki wrzucamy do miski, zasypujemy czterema łyżkami stołowymi soli i odstawiamy na 6 godzin. Po 6 godzinach należy odlać wodę z ogórków. Zabieramy się za zrobienie zalewy. Należy przygotować sobie garnek do którego wlewamy półtorej szklanki octu, dolewamy osiem łyżek stołowych oleju, wsypujemy półtorej łyżki stołowej papryki ostrej tyle samo papryki słodkiej, wsypujemy trzy szklanki cukru, dokładnie mieszamy. Taką zalewę należy zagotować. W czystych słoikach układamy pokrojone wcześniej ogórki, następnie zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą, zakręcamy słoiki. Słoiki wstawiamy do garnka wypełnionego wodą i pasteryzujemy pięć minut. Smacznego :)

Tagi:

ogórki