Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ogórki z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 35
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki z czosnkiem to doskonały dodatek do mięsa, bardzo prosty sposób przygotowania. Czosnek w polskiej kuchni uznaje się za jeden najsilniejszy antybiotyk, dodaje walory smakowe a ogórki z czosnkiem są idealne.

Ogórki z czosnkiem

Składniki:

Ogórki z czosnkiem

 

  • · 10 kg ogórków
  • · 12 ząbków czosnku
  • · 2 szk. cukru
  • · 3 szk. octu
  • · 2 łyżka soli
  • · 2 szk. oleju

Sposób przygotowania:

Ogórki z czosnkiem

I

Ogórki z czosnkiem
Przygotowanie ogórków, myjemy, osuszamy, kroimy i dodajemy pozostałe składniki.

1.Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.

2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.

3. Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, cukier, ocet, sól, olej, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.

II

Ogórki z czosnkiem
Przekładanie ogórków wraz z zalewą do słoików.

4. Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy.

5. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

III

Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
Gotowe, smacznego.