Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ogórki w pieprzu ziołowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 33
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki jako dodatek do mięsa o charakterystycznym, dość ostrym smaku oraz unikalnym aromacie, który daje nam pieprz ziołowy. Jego smak jest jednak sporo łagodniejszy od tradycyjnego pieprzu. Ogórki są pyszne i proste w przygotowaniu.

Ogórki w pieprzu ziołowym

Składniki:

Ogórki w pieprzu ziołowym

 

  • 10 kg ogórków
  • · 6 średnich cebule
  • · 3 szk. cukru
  • · 3 szk. octu
  • · 2 łyżka soli
  • · 2 opakowania pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Ogórki w pieprzu ziołowym

I

Ogórki w pieprzu ziołowym
Przygotowanie ogórków, myjemy, osuszamy, kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami.

1.Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.

2. Cebulę obieramy i również kroimy w plastry.

3. Wszystkie składniki: ogórki, cebule, cukier, ocet, sól, pieprz, mieszamy dokładnie w misce i zostawiamy na 2 godziny.

II

Ogórki w pieprzu ziołowym
Układanie ogórków w słoikach wraz z zalewą.

4. Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy.

5. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

III

6.Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

7. Gotowe, smacznego.